Ik kan niet ontkennen dat Barcelona een stad is waar veel toeristen op af komen. De bekende trekpleisters staan vaak omringd door mensen die proberen foto’s te maken voor hun Instagram. Maar als je eenmaal een tijdje in Barcelona woont en je begint je meer één van de locals te voelen, kom je veel meer over de stad te weten. Ik deel graag negen leuke lokale weetjes met je waardoor het nog leuker is om door Barcelona te struinen.

#1 Catalaans wordt ook buiten Catalonië gesproken

De officiële taal die in Barcelona gesproken wordt, is Catalaans. De meeste mensen spreken daarnaast ook Spaans, maar je zult hier altijd alles in het Catalaans aangegeven zien staan. De mensen hier zijn erg trots op de Catalaanse cultuur en zullen het ook erg waarderen als je een woordje Catalaans spreekt. Maar wist je dat Catalaans niet alleen in Catalonië wordt gesproken? Het is ook de officiële taal van Andorra en het wordt gesproken in Valencia, op de Balearen en Sardinië (Italië) en op sommige plaatsen in Frankrijk. Voor mij klinkt het een beetje als een combi van Frans met Spaans!

#2 De Argentijnse papegaai

Barcelona zit vol met de Argentijnse papegaai. Vroeger werden deze vogels verhandeld en werden ze als huisdieren gehouden. Deze papegaai verspreidt zich snel en past zich makkelijk aan het klimaat aan en zo is het een echte plaag geworden. Het is een leuk beeld, al die groene papegaaien in de stad, maar helaas zorgen ze voor veel problemen (lees: overal vogelkak).

Foto: Didi van Bree

#3 Het strand van Barcelona

Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen als je zelf wel eens in Barcelona bent geweest, maar oorspronkelijk heeft Barcelona helemaal geen strand. Toch kun je hier nu in de zomer lekker op het strand liggen. Speciaal voor de Olympische spelen van 1992 is er een strand aangelegd. Waar het eerst vol zat met de Spaanse Paella tentjes langs de kust, kun je nu over een zandstrand wandelen. Hier heeft Barcelona de boost in het toerisme grotendeels aan te danken.

#4 De blikjes van Barcelona

Dat je in Barcelona niet naar een galerie of museum hoeft om kunst te zien, heb je al snel door. Maar heb je het verhaal over de blikjes wel eens gehoord? In sommige wijken vind je de gepimpte blikjes aan de muur, vaak met een positieve of romantische Catalaanse of Spaanse quote. De kunstenaars willen graag anoniem blijven omdat streetart illegaal blijft, maar ze hebben een interview gegeven waarin ze verteld hebben dat ze ooit met dit idee zijn begonnen om hun liefde voor elkaar te uiten. Ze willen met deze kleurrijke blikjes de straten wat vrolijker maken en mensen aan het denken zetten. Nou dat is wat mij betreft gelukt!

Foto: Didi van Bree

#5 De Catalaanse versie van Valentijnsdag

Op 23 april wordt Sant Jordi gevierd, een feestdag in Barcelona. Officieel is het een dag waar de sterfdag van de heilige Joris wordt herdacht maar sinds 1436 is het een feestdag. Je kunt het zien als de Catalaanse versie van Valentijnsdag. Vrouwen kopen een boek voor een man, mannen kopen een roos voor een vrouw. Bekende gebouwen worden versierd met rozen en overal op straat kun je boeken en rozen kopen. Sinds 1995 is 23 april uitgeroepen tot internationale boekendag.

Ook de Human Towers, een traditie hier, zal je terugzien op deze feestdag. Mensen bouwen een ¨menselijke¨ toren door op elkaar schouders te staan. Klinkt misschien simpel, maar er zijn hele verenigingen voor opgericht!

#6 Kijk ook eens naar de grond

Hoewel het in Barcelona aantrekkelijk is om altijd om je heen te kijken naar de mooie gebouwen, is het zeker ook de moeite om naar grond te kijken. Barcelona ligt namelijk vol met mooie tegels. In 1906 werden deze tegels, panots, uitgedeeld aan huiseigenaren om zo een deel van de stad te bestraten om het imago ¨modderstad¨ tegen te gaan. De meest bekende is de bloementegel. Veel mensen zien deze tegel als het symbool voor Barcelona en daarom zie je dit symbool ook veel op souvenirs terug. Naast deze bekende bloementegel, kun je ook nog 17 andere tegels vinden op straat, ontworpen door verschillende bekende kunstenaars. In de stad is vijf miljoen vierkante meter bestraat met deze speciale tegels.

Foto: Didi van Bree

#7 Las Ramblas is niet de drukste straat

Als je denkt aan de drukste straat van Barcelona, dan denk je waarschijnlijk gelijk aan Las Ramblas. De brede bekende straat die dwars door Barcelona loopt, waar je niet doorheen kunt lopen zonder vier keer aangesproken te worden door straatverkopers en waar het vol staat met levende standbeelden. Maar hoe druk het ook lijkt soms, Las Ramblas is niet de drukste straat, maar dat is Portal de L’Angel. Deze drukke winkelstraat ligt in de Gotische wijk en hier vind je veel bekende winkelketens zoals H&M, Zara en El Corte Inglés. Ramblas is officieel geen volledige straat, maar is eigenlijk een verzamelnaam voor vijf verschillende straten. Daarom is het niet de meest drukke straat. Portal de L’Angel is niet alleen de drukste straat van Barcelona, maar zelfs van heel Spanje. Ga er voor de grap maar eens heen net voor kerst, dan snap je waarom!

#8 Overzichtelijk verdeeld in gelijke blokken

Zoals iedere stad, is ook Barcelona opgedeeld in verschillende wijken. Zo heb je l’Eixample (Catalaans voor uitbreiding), de grootste wijk van Barcelona. Vroeger was Barcelona een klein centrum en zijn ze vanuit daar wijken gaan bijbouwen, zoals l´Eixample. De wijk is heel overzichtelijk, verdeeld in gelijke blokken, maar de straathoeken ontbreken. Dit is heel bewust zo gebouwd om het overzichtelijker te maken voor het verkeer zodat het wat veiliger is. Ook zorgt het voor meer zonlicht en meer frisse lucht (erg prettig in de warme zomers kan ik je vertellen).

Foto: @lensaloft

Barcelona wordt ook omschreven als één van de meest populaire gay bestemming van Europa en dat is mede aan deze wijk te danken! Zo wordt L’Eixample ook wel Gayxample genoemd door de vele homovriendelijk barretjes en hotels die je daar kunt vinden. Extra leuk: de wijk is goed versierd met veel kleurrijke regenboog vlaggen!

#9 Het grootste stadspark ter wereld

Mocht je na de drukte van de stad wat behoefte hebben aan rust en natuur (lees: genieten van mooie uitzichten), dan is Collserola een aanrader. Collserola is het stadspark van Barcelona en ligt om Barcelona heen. Het park is 22 keer groter dan Central Park in New York en is het grootste stadspark ter wereld! Een dikke aanrader!

Didi zal als local in Barcelona leuke tips blijven delen! Hou dus zeker haar blogs in de gaten!