Het toerisme op Bali is de laatste jaren enorm toegenomen en het aantal Nederlanders die er voor (on)bepaalde tijd woont ook. Ik (Arinda) ben er één van. Begin 2017 besloot ik de stap te wagen. Met een gevulde backpack en drie dozen kwam ik aan. Eerder was ik er vaak om vakantie te vieren. Vandaag geef ik antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Hier komen ze, de voorbereidingstips voor Bali!

Klimaat op Bali: reistijd, temperatuur & zon

#1 Wat is de beste reistijd voor Bali?

Bali kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. De laatste jaren merk ik dat het regenseizoen later start en een stuk korter is dan voorheen. In 2019 startte het pas eind december, maar zette niet door. Tijdens het natte seizoen is de luchtvochtigheid hoger, waardoor het klammer en benauwder aan kan voelen dan tijdens het droge seizoen. Tussen april en oktober komen de meeste reizigers naar Bali omdat je dan minder kans hebt op regen. Een dag tijdens het regenseizoen start vrijwel altijd zonnig, aan het eind van de middag komen donkere wolken aandrijven en valt de regen. Bali kent geen motregen zoals in Nederland, grijze dagen zijn al helemaal schaars. Als er regen valt zijn het vaak stortbuien van 1 à 2 uur, daarna is het weer een periode droog. De meeste regen valt ’s nachts. Zit je aan de kust, dan is er minder kans op regen.

#2 Wat is de gemiddelde temperatuur op Bali?

De temperaturen op Bali verschillen omdat je te maken hebt met verschillende hoogtes. Bij het strand ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 28 en 32 graden. ’s Avonds is het nog steeds lekker, tussen de 22 en 25 graden. Als de zon schijnt is het direct warm. Gedurende het jaar komen er weinig variaties voor. De temperatuur van de zee is afhankelijk van de stroming. Zoek je verkoeling, bezoek dan de hoger gelegen gebieden in het noorden. Op de hoogste plekken kan het zelfs fris worden. Temperaturen dalen ’s nachts naar ongeveer 10 graden.

#3 Hoe bescherm ik me goed tegen de zon?

We zitten op Bali rond de evenaar dus je kunt je voorstellen dat de kracht van de zon sterk is. Zonnebaden wil vrijwel iedere Nederlander, ook al weten we dat we erg op moeten passen. Tussen 11 en 3 uur is de zon het sterkst en is het beter om in de schaduw te zitten. Bescherm jouw huid altijd met een hoge factor zonnebrand en een speciale zonnebrand voor het gezicht. Tijdens het surfen is het goed om zinc voor jouw gezicht te gebruiken. Smeer het op je neus, wangen en voorhoofd. Een goede surfschool zal zinc aanbieden voorafgaand aan de surfles.

#4 Wat doe ik met een verbrande huid?

Drink water, veel water. Daarna is het goed om direct een lauw-koude douche te nemen zonder het gebruik van doucheproducten. Dit helpt het brandende gevoel weg te laten trekken. Stel dat je een bad hebt, zou je dit kunnen nemen met: lavendelolie (verlicht stekende pijn), baking soda (helpt tegen irritatie en roodheid) en appelciderazijn (werkt ontstekingsremmend). Aloë Vera hebben we hier op Bali en is het meest gebruikte product tegen verbranding. Leg het in de koelkast voordat je het op jouw huid smeert. Op deze manier heb je een extra verkoeld effect. Gebruik geen vette, olieachtige producten. Deze vormen een isolerende laag op je huid waardoor de warmte juist in de huid gaat. Het is dus niet handig om een massage te nemen als je verbrand bent. Zelf heb ik een vrij donkere huid dus minder last van verbranden. Eerlijk gezegd ga ik ook niet liggen bakken in de zon. Als ik surf smeer ik mezelf altijd in en doe zinc op mijn gezicht. Mijn Indonesische man, met donkere huid, is surf instructeur maar ook hij verbrand als hij de hele dag in het water ligt. Hij draagt daarom in het water een shirt en een pet. Wees je bewust van de kracht van de zon!

Visum voor Bali

#1 Heb ik een visum nodig voor Bali?

Ja, dit heb je nodig. Als je minder dan 30 dagen op het eiland blijft, is dit gratis en ontvang je bij aankomst. Het is niet meer dan een stempel in jouw paspoort. Wil je langer blijven dan is het goed om voor de poortjes van de immigratie een Visa on Arrival (VOA) te kopen en deze te verlegen via het immigratiekantoor. Je kunt hiervoor een agent gebruiken als je dit makkelijker vindt. Het bedrag ligt dan hoger.

Vliegtickets naar Bali

#1 Welke tips heb je voor het boeken van een ticket naar Bali?

Als eerste is het belangrijk jouw reisperiode te bepalen. De duurste maand is juli, de goedkoopste november. Stel dat je flexibel bent, is het goed om in het voor- of najaar te gaan. Het vergelijken doe ik via SkyScanner en Momondo. Je kunt op deze websites aangeven dat je flexibel bent en dus de goedkoopste optie kiezen. Wellicht ken je het prijsalarm al. Zet het aan! Dit kan daadwerkelijk schelen op de kosten.

Medische zorg op het eiland

#1 Hoe is het geregeld met de medische zorg op het eiland?

Er zijn internationale medische instanties op Bali. De bekendste zijn: Siloam, Kasih Ibu, Bros Royal Hospital, BIMC en SOS. Mocht je serieus in de problemen komen dan is het goed om naar een van deze klinieken/ziekenhuizen te gaan. Het is belangrijk om voorafgaand aan jouw reis de gegevens (noodlijn) van jouw verzekering te checken en bij de hand te hebben. Een goede tip is om deze gegevens op een kaartjes te schrijven en achter het hoesje van je telefoon te stoppen en in jouw portemonnee. Op deze manier kan het ziekenhuis jouw zorgverzekering direct bereiken (bij een ongeluk) en zal jij niet opdraaien voor de (hoge) kosten. Het is wel vaak zo dat je, bij kleine ingrepen, eerst zelf de kosten moet betalen. Daarna kun je ze indienen bij jouw zorgverzekering en betalen zij het terug. Sluit ook een reisverzekering af.

Wat ik geleerd heb, ik woon sinds 2013 in de tropen (Singapore, Cambodja en Bali), is niet te lang te wachten als je een probleem hebt als: oorontsteking, ontsteking van de holtes enz. Door het warme weer gaat het ‘broeden’ en verergert de klacht snel. Je zult eerder dan in Nederland een antibiotica kuur voorgeschreven krijgen.

Inentingen voor Indonesië

#1 Welke inentingen moet ik halen voor Bali?

Inentingen zijn altijd een eigen keuze en daarom is het goed om jezelf te laten informeren. Dit doe je via jouw huisarts of de GGD. Het is wel goed om te weten dat er op het eiland geen Malaria voorkomt maar wel Dengue. Smeer je daarom ’s avonds in met Soffel. Dit is een flesje met roze en te verkrijgen in iedere supermarkt op Bali. Het ruikt lekker en werkt goed. Bij de zee hebben we vrijwel nooit last van muggen, bij meertjes of rivieren en in het binnenland is dit anders.

Geldzaken op Bali

#1 Wat is handig te weten over de Indonesische Rupiah, pinnen etc.?

Het is niet nodig om voorafgaand aan je reis geld te wisselen. Je kunt geld opnemen bij pinautomaten. Het gebeurt regelmatig dat mensen geskimd worden. Pinnen is daarom het meest veilig tijdens de openingstijden van een bank. Je gaat dan bij de bank naar binnen en pin daar uit het automaat. Steeds meer restaurants en hotels accepteren een Credit Card (Meastro of VISA). Sommige instanties maken gebruik van TransferWise. Je hebt tegenwoordig ook een pinpas! Ik zou deze optie, het borderless account, zeker checken omdat het je veel geld kan besparen. Voor het omrekenen van de kosten gebruik ik een applicatie op mijn telefoon (Currency).

Meenemen vanuit Nederland

#1 Zijn er dingen die je écht mee moet nemen uit Nederland?

Zonnebrand is onwijs duur op Bali. Handig om dit in Nederland te kopen en mee te nemen op reis. Voor de dames onder ons, neem jouw eigen tampons mee of stap over op een cup. Een cup is handig, neemt weinig ruimte in én goed voor het milieu. Op Bali betaal je voor een klein pakketje tampons al snel 10 euro. Daarnaast is het schaars. De meeste lokale dames gebruiken inlegkruisjes die dus wel volop te verkrijgen zijn. Als laatste zou ik Azaron aanschaffen. Het helpt tegen muggen- en kwallenbeten. Stel dat je een plekje over hebt in jouw koffer of backpack mag je natuurlijk altijd een stuk jong belegen kaas voor me meenemen!

Reisroute voor Bali

#1 We willen graag verder praten over een reisroute op Bali. Heb je nu al een unieke tip?’

Je kunt een mooi beeld van Bali krijgen in drie weken als je afwisselende activiteiten doet. Zelf lees ik verschillende reisblogs, check Instagram en lees voor het maken van mijn keuze de Google Reviews van de organisatie. Het is ook heerlijk om zelf op pad te gaan en bewust te verdwalen, op deze manier zoek je het avontuur op. Laten we er in een volgend artikel verder over praten!

Geniet van de voorbereidingen en wie weet, komen we elkaar tegen!