Madrid, een heerlijke stad als je er een paar dagen tussenuit wil. Je moet tegen wat extremere temperaturen kunnen, maar gelukkig zijn er genoeg plekjes om verkoeling op te zoeken of om juist op te warmen. Ik was er in juli met een hoogtepunt van 43 graden, dus dat is wel even acclimatiseren. Maar dat zorgt wel voor een citytripje waarbij je verplicht rustig aan moet doen met veel siestas. Ook wel eens fijn.

#1 Tranquillo Madrid

Madrid is een grote stad, waar iedereen erg tranquillo is. Je merkt dat het een stad is waar het draait om studenten en het werkende leven maar waar je geen haastende mensen ziet. Het biedt genoeg plekjes waar je kunt genieten van het uitzicht of van een drankje met een typisch Spaans gerechtje.

Fun fact: één van de redenen dat ik naar Barcelona ben verhuisd, is vanwege de vele zonnige dagen. Maar wist je dat Madrid de zonnigste stad van Europa is?

#2 Kroketjes van Solo de Croquetas

Één van de plekken die dan ook erg hoog op mijn lijstje stond, was Solo de Croquetas. Een klein barretje waar ze allerlei kroketjes maken met typische smaken uit diverse regio´s in Spanje. De Spaanse kroketjes zijn niet te vergelijken met de kroketten in Nederland. Ze zijn kleiner en vaak gevuld met bechamel saus of aardappelpuree. De meest bekende croqueta is met jamon de Iberico en dit is ook het recept dat kinderen in Spanje als eerste leren om te maken. Maar in dit barretje maken ze hele andere combinaties. Mijn favorieten waren de croqueta de paella, de croqueta met geitenkaas en gekarameliseerde paprika en die met pollo al chilindrrón, kip in Spaanse saus die gebruikt wordt in eens stoofpotje. Om het af te sluiten met een dessert kun je een croqueta met Oreo en witte chocolade bestellen. En dat allemaal glutenvrij!

Foto: Didi van Bree

#3 Parque del Buen Retiro

Om bij te komen van de croquettes, kun je relaxen in het grootste park van Madrid, Parque del Buen Retiro. Een groene oase midden in de stad, waar je altijd wel een plekje kunt vinden om te relaxen. Het is niet voor niets dat het Buen Retiro heet, het betekent namelijk “fijne afzondering”. Je hebt er ook een grote roeivijver, waar je een bootje kunt huren. Wel aan te raden om te reserveren, zeker in het hoogseizoen.

Midden in het park kun je ook Palacio de Cristal vinden, een groot glazen gebouw dat zeker een bezoekje waard. Zeker als je van fotograferen houd. Het is ooit gebouwd voor tropische planten, maar je kunt er vooral tentoonstellingen zien.

Foto: Didi van Bree

#4 Caixa Museum en eten bij La Lina

En over fotografie gesproken, ik kan je het Caixa museum aanraden. Caixa is een Spaanse bank die een aantal musea heeft in Spanje. Zo ook in Madrid. Vaak hebben ze allerlei interessante tentoonstellingen, zoals over fotografie. De toegangsprijs is ook leuk!

Mocht je nog een leuk plekje zoeken om een hapje te eten ‘s avonds, ik kan je La Lina aanraden, een gezellig restaurantje waar je binnen en buiten kunt zitten! Ze staan bekend om hun vele soorten en goede Patatas Bravas.

Foto: Didi van Bree

#5 Geniet van een prachtig uitzicht Temple of Debod

Voor mij is een stedentripje vaak niet compleet, zonder een view over de stad (het liefst met zonsondergang!) Dus ik ging naar de Temple of Debod. Rondom de tempel ligt een park waar je ‘s avonds veel vriendengroepen elkaar ontmoeten met een biertje, genietende van de zonsondergang. Vanaf dit punt kun je ook over een groot deel van de stad Madrid kijken.

#6 Een glutenvrije lunch bij Celicioso

Ik ga normaal niet vaak twee keer naar hetzelfde lunchtentje of restaurant, maar voor Celicioso maakte ik zeker een uitzondering. Voor de mensen met Coeliakie, we zijn gewend dat we vaak niet de beste kwaliteit hoeven te verwachten als het gaat om glutenvrij eten, maar Celicioso maakt dit helemaal goed. Alles is hier glutenvrij en je hebt hier echt de lekkerste taartjes, pannenkoeken en sandwiches (lees: onmogelijk om te kiezen). Ze hebben meerdere locaties, maar ik ben zelf naar Calle de O’Donnell geweest. Het is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Omdat ik er was in de Covid periode, waren veel plekken nog gesloten. Goede reden om terug te gaan naar deze heerlijke stad, Madrid is tenslotte maar 3 uurtjes met de trein vanaf Barcelona. Al is het alleen maar voor een ontbijtje bij Celicioso…

Foto: Didi van Bree

Didi zal als local in Barcelona leuke tips van Spanje blijven delen! Hou dus zeker haar blogs in de gaten! Ben je ook benieuwd naar haar blog met leuke weetjes over Barcelona? Lees deze dan ook zeker!