In deze ultieme reisroute door China laat ik je zien wat er allemaal voor moois in China te beleven valt. China is een geweldige backpackbestemming maar tegelijkertijd ook niet de meest eenvoudige backpackbestemming. Wereldsteden als Beijing en Shanghai, rijstvelden, bergen, tempels en natuurlijk de Chinese Muur. China staat bekend om ontzettend veel verschillende dingen en dit maakt het land ook erg veelzijdig! Het land is immens groot en daardoor kan het overweldigend zijn om de perfecte reisroute uit te stippelen. Hier help ik je graag bij! Hopelijk inspireer ik je om van de gebaande paden te gaan en China te bezoeken zodra het weer kan.

De vervoersmogelijkheden van deze reisroute door China

Tijdens mijn reis door China maakte ik gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden. Ik heb heel wat verschillende treinen en bussen van binnen gezien om op de juiste bestemming te komen. Natuurlijk is het ook mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen als je tijd wilt besparen. Ik heb hier echter bewust niet voor gekozen. Binnenlandse vluchten zijn een stuk duurder waardoor het lastig is om de reis ´budget´ te houden. Ook is het reizen met bussen en treinen een ontzettend leuke ervaring die zeker niet mogen ontbreken tijdens een rondreis door China! Het landschap zien veranderen en in aanraking komen met de lokale bevolking maakte de reizen per trein en bus een unieke ervaring die ik zeker niet had willen missen!

Vanuit Amsterdam vloog ik naar Beijing en hier starten de reis ook meteen. De terugvlucht nam ik vanaf Shanghai. Behalve de heen- en terugvlucht maakte ik enkel gebruik van bussen, treinen en nachtreinen. Bussen zocht ik meestal ter plaatsen uit op het treinstation waar ik aankwam maar het is zeker aan te raden om treinreizen vooraf te plannen. Dit kun je op het treinstation zelf doen. Hier geef je aan waar je heen wil. In hostels werken vaak mensen die wat Engels spreken en die kunnen je helpen met het uitschrijven van je bestemming, de gewenste reisdag en het gewenste tijdstip. Als je dit vervolgens aan de balie laat zien op het treinstation, laten ze meteen de reismogelijkheden zien en kun je een ticket kopen. Ook zijn er diverse websites die je kan gebruiken om tickets vooraf te reserveren en te zien wat de de mogelijke reistijden zijn. Website die ik met regelmaat heb gebruikt zijn China Ticket Online en Travel China Guide.

Type stoelen

Je hebt in Chinese treinen keuze uit verschillende soorten zitplekken. Zo heb je de Hard Seat. Dit zijn harde bankjes die je met gemiddeld drie andere deelt. Deze zijn het goedkoopste maar bij een langere reis ook erg oncomfortabel. Ik koos meestal voor de Soft Seat. Dit zijn zachte stoelen of bankjes die je met nog iemand deelt. Een stuk comfortabeler als je een aantal uur achter elkaar in de trein moet zitten.

Nachttreinen

Voor langere stukken is het zeker aan te raden om de nachttrein te nemen. Ik kan niet zeggen dat dit de meest comfortabele reismogelijkheid is maar het is zeker een hele beleving! Ook reis je ‘s nachts waardoor je geen dagen hoeft in te leveren! Ook in een nachttrein heb je keuze uit verschillende slaapmogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een Hard Sleeper. Deze bedden bevinden zich in lange gangen met telkens drie bedden boven elkaar. Over het algemeen zitten er muurtjes tussen elke 6 bedden. Ik heb zelf voor deze mogelijkheid gekozen en vond het prima te doen. Echt een goede nachtrust zal je zeker niet hebben maar het is wel een super toffe beleving! Vergeet geen lakenzak en kussensloop want schoon beddengoed is niet te inbegrepen! Het is ook nog mogelijk om voor een Soft Sleeper te kiezen. Deze bedden zijn precies hetzelfde als van een Hard Sleeper maar er zitten slecht twee bedden boven elkaar en soms zit je in een aparte cabine met totaal vier bedden. Een Soft Sleeper is vaak een stuk duurder!

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor deze reisroute door China?

Ik trok langs de unieke plekken van deze route in ruim vier weken en dit was haalbaar! Mijn reis was wel echt ingericht op zoveel mogelijk zien dus als je ook echt wil bijkomen, kun je beter wat langer uitrekken voor deze reis. In Beijing en Shanghai verbleef ik het langste maar er zijn ook zeker steden die ontzettend leuk zijn om gezien te hebben, maar waar je niet per se erg lang hoeft te blijven. In Pingyao verbleven we voor een dag of drie. Als je graag Suzhou wil bezoeken kun je dit ook als een uitstapje vanuit Shanghai doen. Je zit een kleine twee uur in de trein en omdat het vrij klein is, hoef je er ook niet veel langer te blijven. In deze reis heb ik grote steden met natuur en kenmerkende spots afgewisseld. Hieronder worden de bijzonderste spots van elke plek uitgelicht.

Beijing

Beijing heeft echt ontzettend veel te bieden! Je zou vier weken in deze stad kunnen doorbrengen en nog steeds elke dag nieuwe dingen ontdekken. Een paar plekken vormde echte hoogtepunten voor mij. Vanuit Beijing heb je verschillende mogelijkheden voor tours naar de Chinese Muur. Dit is zeker een van de momenten tijdens mijn reis geweest die ik mij het beste kan herinneren. Dit immense bouwwerk is echt ontzettend indrukwekkend om in het echt te hebben gezien en ik vond het heel bijzonder hier op te staan. Maar ook in het stadscentrum valt genoeg te beleven! Plekken die ook zeker niet op je lijstje mogen ontbreken als je een ultieme reisroute door Beijing maakt zijn: De Tibetaans Boeddhistische Yonghe Tempel en het omliggende Dongcheng district, de Verboden Stad, het Zomerpaleis, de Hemeltempel, Tiananmenplein, Qianmen Street, de Confusius Tempel en de vele eetkraampjes en lokale restaurants verspreid door de stad.

Pingyao

Pingyao is de perfecte plek als je zoekt naar een stukje traditioneel China. In het centrum van deze bijzondere plek mogen geen auto’s rijden waardoor je wat meer rust ervaart. Ik verbleef in Daoshengming Inn, een traditioneel hostel in het centrum van Pingyao. Mocht je het leuk vinden om hier meer over te lezen, moet je zeker mijn blog: ‘Top 5: Logeren in China‘ eens lezen. De eigenaresse van dit hostel was een ontzettend lieve vrouw die ons verblijf zo comfortabel mogelijk probeerde te maken! Pingyao wordt omringt door oude stadsmuren. Wandel vooral rond binnen de stadsmuren en je zal de mooiste dingen tegenkomen!

In dezelfde straat als het hostel zit een koffietent genaamd Chummy Coffee. Hier heb je zowel keuze uit traditionele Chinese als westerse gerechten. Ook de koffie is zeker een aanrader! De eigenaresse van Chummy Coffee spreekt goed Engels en is ook erg behulpzaam. Zo hielp ze mij met het regelen van een taxi richting het treinstation en zorgde ze voor vervoer naar Zhangbi Ancient Fortress. Dit is ook zeker een plek die leuk is om te bezoeken als je een stuk traditioneel China wilt verkennen!

Xi’an

Xi’an is een van de leukste steden die ik bezocht tijdens mijn ultieme reisroute door China. In het centrum van de stad liggen oude stadsmuren waar je met een mountainbike overheen kan crossen! Dit is echt super tof om te doen! Vanaf de muur kon je heel goed de grote diversiteit van deze stad zien. Zo heb je aan de ene kant van de stad een super modern gedeelte met hoge gebouwen en gigantische winkelcentra. Terwijl aan de andere kant van de stad het traditionele China nog goed te zien is. Binnenin de stadmuren heb je het meest authentieke gedeelte nog waar onder andere ook een grote Boeddhistische tempel te bewonderen valt.

Ook heb je in Xi’an een grote Moslim wijk waar je echt het lekkerste eten vindt. Vooral in de avonduren is dit echt een heerlijke plek om te zijn. Overal zie je kraampjes en grillen waar pittig vlees gebraden wordt. Ook zie je hoe diverse zoete snacks en toffees gedraaid en gerekt worden! Tijdens mijn verblijf in Xi’an verbleef ik in Jano’s Backpackers. Dit gezellige hostel ligt binnen de oude stadsmuren en op loopafstand van de Bell Tower en Moslim Wijk.

Yichang

Yichang is misschien niet de meest mooie plek die je tijdens een reisroute door China tegen zal komen maar ik vond het zeker wel een van de meest interessante. Vlak voordat ik naar China ging had ik een documentaire van Ruben Terlou gezien over deze plek en de gigantische Drieklovendam die op deze plek is gebouwd. Deze dam kan je ook bezoeken en is echt gigantisch. Wat ik tijdens mijn verblijf in Yichang heb gemerkt is dat er veel verdeeldheid is over de dam. Er is een groep die gelooft dat de Drieklovendam voor veel welvaart gaat zorgen en er is een grote groep waarvan het leven drastisch is veranderd sinds de komst van de dam. Deze verdeeldheid maakt Yichang een bijzondere plek die in mijn optiek zeker de moeite waard is om te bezoeken!

Zhangjiajie

Zhangjiajie is een plek die zeker niet mag ontbreken als je een reisroute door China gaat maken. Ik vond dit een van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf omdat de natuur in deze omgeving erg indrukwekkend is. Mijn verblijf in Zhangjiajie was opgesplitst in twee locaties. Allereerst ben ik in de stad verbleven in Bajie Youth Hostel. Hier boekte ik een excursie om te gaan raften in de omgeving. Het fijne hiervan was dat ik bij het hostel werd opgehaald en weer na het raften terug naar het hostel werd gebracht.

Raften in China

Ondanks dat de omgeving in Zhangjiajie echt prachtig is en het raften alleen daarom al een succes was, wil ik wel benadrukken dat raften in dit gebied totaal niet het raften is waar jullie waarschijnlijk nu allemaal aan moeten denken. Ik verwachte een enigszins uitdagende en actieve middag maar dreef eigenlijk voornamelijk op een soort grote opgeblazen banaan door een helderblauwe rivier en langs prachtige hoge bergen. Kortom, een ontzettend leuke manier om de omgeving te leren kennen maar als je op zoek bent naar iets meer uitdaging, is raften misschien niet echt de perfecte dagbesteding.

Natuurgebied National Forest Park

Na mijn raft-avontuur trok ik verder de natuur in en ging ik naar het prachtige natuurgebied National Forest Park. Wandelen door dit gebied is echt een van de meest unieke ervaringen die ik ooit heb gehad tijdens het reizen. Bajie Youth Hostel heeft ook een accommodatie in het park dus hier boekte ik een nacht. Ik heb totaal twee dagen gewandeld in dit tropische regenwoud en vond het zwaar maar ook echt prachtig. Trek vooral goede wandelschoenen aan met voldoende grip want door het vochtige klimaat is de ondergrond soms wat glibberig. De eerste dag moest ik eigenlijk enkel omhoog klimmen. Vergezeld door aapjes en gigantische vlinders kwam ik moe boven aan. Maar de klim was het zeker waard want wat een geweldig uitzicht!

Vanaf het hoogste punt boven, reden bussen richting de kleine bergdorpjes waar onder andere mijn hostel stond. Na een nacht slapen stond ik om half vijf op om de zonsopgang te kunnen zien en deze was echt spectaculair. Na een rustige ochtend begon ik aan de klim naar beneden die een stuk minder zwaar was. Vanaf de ingang van het natuurgebied reden bussen terug naar het centrum waar ik nog een nacht in de accommodatie in het centrum heb geslapen.

Suzhou

Suzhou wordt ook wel het Venetië van China genoemd en aangezien ik beide heb bezocht snap ik de vergelijking wel. Net zoals in Venetië zijn in Suzhou veel grachten met gondels te vinden. Het is een leuke ervaring om het stadje beter te leren kennen vanaf het water dus ik adviseer zeker wel om een gondeltochtje te maken. In Suzhou vind je verder ontzettend veel boetiekjes met kunstzinnige producten en eetkraampjes met lokale lekkernijen. Suzhou is niet zo groot dus als je een dagtocht vanuit Shanghai hiernaartoe maakt, heb je het zeker wel gezien.

Shanghai

Shanghai vond ik een van de tofste plekken van mijn ultieme reisroute door China omdat deze immense stad ontzettend veelzijdig is. Natuurlijk heb je hier bekende plekken als The Bund, Yu Garden, Oriental Pearl TV Tower en Nanjing Road, die ook zeker wel het bezoeken waard zijn. Maar wat ik het allerleukste aan Shanghai vond was de Shanghai French Concession. Deze buurt is een stuk rustiger dan het drukke stadscentrum van Shanghai. De winkels en restaurants zijn over het algemeen wel iets meer ingesteld op Westerse bezoekers dus mocht je traditionele gerechten uit Shanghai willen proeven, zou ik dit niet in deze buurt doen. Tijdens mijn verblijf in Shanghai verbleef ik in het Shanghai City Central Hostel. Dit was een leuke plek om andere backpackers te leren kennen en vormde de perfecte uitvalbasis voor diverse uitstapjes.

Wil je graag meer lezen over mijn belevingen in China? Lees dan ook zeker het blog met de Top 5: Logeren in China. Hierin worden diverse hostels nog verder uitgelicht. Heb jij tips voor een nieuwe ultieme reisroute door China? Laat deze dan zeker hieronder aan mij weten in een reactie!