Voor ik in samenwerking met Honeyguide en de eilandmarketing van Goeree-Overflakkee op pad mocht, had ik niet echt een beeld bij dit eiland. Daarom waren de paar dagen die ik doorbracht samen met Yalou en ons volkswagenbusje ‘Goeroe’ een geweldige verrassing. Van wandelen met de boswachter bij prachtige natuurgebieden als de Kwade Hoek en de Slikken van Flakkee tot koffiedrinken aan de haven van Middelharnis. Ik vertel jullie graag meer over deze heerlijk plek!

Op ontdekkingstocht met ‘Goeroe’

Al krakend en ronkend komt Goeroe op gang. We lijken goed van start te gaan en vol goede moed verlaten Yalou en ik het plaatsje Goedereede. Na het bewonderen van de kamers en een korte ontmoeting met Christoph de eigenaar van B&B Röderhaus beginnen de twee dagen op Goeree-Overflakkee. Met een enigszins wankelend zelfvertrouwen manoeuvreert Yalou het nostalgische busje door smalle straatjes. Ik spreek mijn bewondering voor haar uit en ben erg blij dat ik niet achter het stuur zit. Alles lijkt goed te gaan, maar dan komt de eerste rotonde. Schakelen schijnt nog de grootste uitdaging te zijn. Van voor naar achter en van links naar rechts. Bij elk schakelmoment krijgt de pook alle hoeken van het busje te zien maar na een aantal pogingen krijgt Yalou er meer gevoel voor en zijn we echt klaar om met Goeroe op pad te gaan!

Powerkiten op het strand bij Natural High

De weg langs het strand die we afleggen met Goeroe brengt ons helemaal in de stemming voor de eerste activiteit die op de planning staat. Van suppen, golfsurfen en kitesurfen tot blokarten, beachyoga en powerkiten. Natural High biedt een uitgebreid assortiment op het gebied van watersporten en strandactiviteiten. Jolijn staat ons op te wachten en neemt ons mee naar het strand voor een sessie powerkiten. Terwijl ze uitlegt hoe dit precies in zijn werking gaat, laat ze de vlieger door de wind de lucht in trekken. Yalou en ik kijken elkaar aan, zo heel moeilijk ziet het er eigenlijk niet uit… Al snel komen we erachter dat powerkiten op het strand van de Noordzee toch net een stukje uitdagender is dan het lijkt. De harde wind zorgt ervoor dat we meters over het strand getrokken worden en als je even niet oplet maakt de vlieger een duik richting het strand. Erg tof om te zien wat de wind voor kracht heeft.

Nadat we samen met Jolijn verschillende vliegers hebben uitgeprobeerd, staat er een heerlijke lunch op ons te wachten bij Natural High. Het interieur van de strandtent geeft ons gelijk het gevoel alsof we op Bali zijn. Maar ook de gerechten op de kaart nemen ons even mee naar een ander land. De poké bowl met verse ingrediënten is precies wat Yalou en ik nodig hebben om op te laden voor de rest van de dag.

Wilde orchideeën, de geur van frisse appeltjes en paarse Vogelwikke in de Kwade hoek

In de middag gaan we op pad met boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten. Hij vertelt dat hij al 36 jaar in het vak zit en dit merk je ook direct aan zijn kennis van en passie voor de natuur! In de herfst en winter komt de zee verder dit buitendijkse gebied in en zijn bepaalde stukken minder geschikt voor wandelen. Gelukkig hebben wij hier in deze periode van het jaar minder last van en kunnen we de wandeling die boswachter Jan voor ogen heeft zonder problemen maken. Kwade hoek is een bijzonder gebied op Goeree-Overflakkee door de afwisselingen van zout-, brak- en zoetwater. Hierdoor groeien er veel verschillende plantsoorten en leeft er een grote diversiteit aan vogels.

Na een paar minuten wandelen wijst Jan ons op een plant die veel in de omgeving groeit. De Egelantier, een rozensoort die veel in de natuur groeit, ruikt naar frisse appeltjes als je de groene bladeren tussen je vingers wrijft. Ook bewonderen we wilde orchideeën die op bepaalde stukken van de Kwade Hoek volop in bloei staan en andere paarse bloemen genaamd de Vogelwikke. Deze bloem doet zijn naam eer aan aangezien de kleine paarse bloemetjes in knop de vorm hebben van vogeltjes. Jan herkent vogelsoorten al voor hij ze ziet aan de prachtige liederen die ze zingen. Zo wijst hij ons onder andere op kieviten en roodborsttapuiten. Ook groeien er veel duindoornbessen in de Kwade Hoek. Mocht je deze prachtige oranje bessen willen bewonderen, kan je het beste in de maand augustus tot aan de winter gaan wandelen op Goeree-Overflakkee!

Beklim de kerk voor een geweldig uitzicht

In Goedereede staat een oude toren die vroeger ook als vuurtoren werkt gebruikt. Deze toren leidde schepen langs Kwade Hoek richting Goedereede wat ‘veilige haven’ betekend. Nu wordt de toren niet meer als vuurtoren gebruikt maar is het wel nog steeds mogelijk om deze te beklimmen en van een geweldig uitzicht te genieten. Nadat we Goeroe weer bij B&B Röderhaus hebben gezet, wandelen we door de smalle straatjes richting de toren. Goedereede is een authentiek stadje en perfect voor een wandeling of om wat kiekjes te schieten met de camera. Aangekomen bij de toren, begint de klim naar boven, voet voor voet door de smalle gang. Op de toren krijg je een ontzettend goed beeld van hoe het eiland Goeree-Overflakkee precies gevormd is. De verschillende dorpjes, natuurgebieden en kustlijnen zijn een lust voor het oog. Ondanks de klim is het uitzicht zeker de perfecte afsluiting van een drukke dag vol avonturen op Goeree-Overflakkee.

Logeren in B&B Röderhaus

Immers aangekomen in B&B Röderhaus vraagt Christoph of alles goed is gegaan met volkswagenbusje Goeroe. Het is mogelijk om het busje te huren zodat je er bijvoorbeeld een dagje het eiland mee kan verkennen of richting het strand kan rijden. Ondanks dat rijden een kleine uitdaging is, is het zeker een grote aanrader!

B&B Röderhaus is niet alleen een verblijfsaccommodatie maar ook een galerij. Overal wordt kunst tentoongesteld van voorouders van Christoph en kan naast bewonderd ook gekocht worden. Ook heeft Christoph elke kamer aan een familielid gewijd. Met deze originele insteek raak je nooit uitgekeken in de toffe accommodatie.

Maar dit is zeker niet de enige reden waarom B&B Röderhaus wat mij betreft zo’n grote aanrader is. Van een glas rosé voor het slapen tot een in de puntjes verzorgt ontbijtje in de ochtend. Christoph is een geweldige gastheer die er alles aandoet om je het enorm naar je zin te maken tijdens een verblijf.

Ontdek authentieke dorpjes

Na een heerlijk ontbijtje in B&B Röderhaus zijn Yalou en ik klaar om Goeree-Overflakkee verder te ontdekken. Samen met onze camera’s stappen we in Goeroe om weer op pad te gaan. Allereerst staat Middelharnis op de planning, een historisch dorpje met pittoreske haven en nostalgische pandjes. Op Instagram kregen wij de tip om koffie te drinken bij LLEV aan de haven en dit is ook zeker een tip die wij jullie ook willen geven! Geniet hier van de lekkerste cappuccino’s met havermelk terwijl je over de haven uitkijkt. Ben je een groot fan van Brocante? Dan is het lijstje van Brocante in het stadscentrum een aanrader.

Ook Sommelsdijk heeft een paar parels die zeker niet op het lijstje met tips mogen ontbreken. 19TOEN is een retro en vintage shop met toffe items. Ben je opzoek naar originele lampen, meubels of accessoires uit de jaren ’20 tot en met ’80? Dan moet je zeker hier zijn! Boven de winkel bevindt zich ook het Atelier van Jaap Reedijk. In zijn kunst combineert hij zijn passie voor het gebruiken van verschillende materialen en stijlen zoals illustraties, fotografie en schilderen. Wij namen een kijkje en kregen de kans om Jaap te ontmoeten en zijn werk te bewonderen, erg leuk als je in de buurt bent!

Lunchen met uitzicht op zee bij ’t Gorsje

Na een ochtend rondslenteren in Middelharnis en Sommelsdijk staat de lunch op de planning. Wij nemen Goeroe mee naar een ander stukje van het eiland. Aangekomen op de parkeerplaats van de bestemming leidt een prachtig duinpad ons naar het strand. ’t Gorsje is de perfecte spot als je wilt genieten van rust en stilte met uitzicht op zee en duinen. Het strand is ontzettend uitgestreken en ook zeer geschikt voor een wandeling. Welk gerecht je ook kiest bij ’t Gorsje, je zal er gegarandeerd van genieten. Er is nagedacht over originele ingrediënten en verassende combinaties. Genietend van de zon wordt ons verteld dat ’t Gorsje is vernoemd naar een lokaal vogeltje dat veel in de omgeving van Goeree-Overflakkee voorkomt. De lunch kan natuurlijk niet anders eindigen dan met onze voetjes in het verkoelende water van de Noordzee!

De duinen verkennen met een paardenkar

Terwijl we het erf van manege PSC de Dijkgraaf zien we al meteen dat deze plek veel te bieden heeft. Naast rijlessen organiseren ze zomerkampen, is het mogelijk om met pony’s te wandelen, beschikken ze over een groepsaccommodaties in de vorm van een oude trein en bieden ze de mogelijkheid tot ritten door de duinen en over het strand. Bij aankomst worden we ontvangen door Anne en haar man Edwin die ons meenemen op een prachtige rit met een koets door de duinen en het centrum van Ouddorp. Een leuke manier om de omgeving te verkennen! Edwin en Anne vertellen over hun passie voor rijden en de paardensport. Een wandeling door de stallen en het erf is alleen al een toffe bezigheid dankzij de ruim 60 paarden die ze hebben!

Diner met een uitzicht op de haven

Brasserie ´t Vingerling ligt aan de haven van Middelharnis en vormt daarom de perfecte plek om te genieten van een diner met een geweldig uitzicht. Yalou en ik ploffen neer op het sfeervolle terras en worden met een vriendelijke glimlach begroet. De vriendelijke bediening zorgt ervoor dat deze ervaring nog leuker is. Al snel blijkt dat bij Brasserie ´t Vingerling niks een moeite te veel is. Zo wordt speciaal voor Yalou een veganistische variant risotto gemaakt die zelfs zo lekker is dat de kok vindt dat ook op de kaart moet komen te staan!

Met boswachter Tim op pad

Over smalle dijkjes manouverend komen we aan bij De Slikken van Flakkee. Hier staat Tim Rommes, boswachter bij Staatsbosbeheer op ons te wachten. Gewapend met verrekijkers trekken we samen met hem het gebied in voor een avondwandeling vol verrassingen. In de verte zien we grazende fjordenpaarden, bewonderen we een imposante Heckrunderen, genieten we van hazen en reeën en luisteren we naar het gezang van verschillende vogels. In de verte horen we een koekoek, een ontzettend slim vogeltje met een niet zo’n nette aanpak. Deze vogel legt zijn eieren in nesten van andere broedende vogels zodat hij zelf niet op het nest hoeft te zitten. Maar zelfs als het kuiken van de koekoek uit het ei komt, neemt hij de zorg niet op zich. Het voor de gek gehouden vogeltje verzorgt het jong alsof het zijn eigen jong is, zelfs als het koekoeksjong een stuk groter is. Wandelend door de velden wijst Tim ons op de Ratelaar. Deze staat in juni in bloei maar na de bloeiperiode ontstaan buideltjes vol met zaden die een ratelend geluid maken in de wind. De Slikken van Flakkee is de perfecte plek om een geweldige paar dagen op Goeree-Overflakkee mee af te ronden.

Goeree-Overflakkee, een veelzijdig eiland dat zeker het bezoeken waard is! Ik hoop jullie te hebben geïnspireerd met deze unieke plekjes die Yalou en ik in samenwerking met de eilandmarketing van Goeree-Overflakkee hebben mogen ontdekken. Trek erop uit en geniet van al het moois dat dit eiland te bieden heeft.

Wil je meer inspiratie voor toffe plekken in Nederland? Lees dan zeker ook mijn blogs over overnachten in de Drentse middel of nowhere of mijn authentieke ervaring in Giethoorn.