duurzaam reizen

In samenwerking met the Green Stamp heeft Carmen een gastblog geschreven over het onderwerp duurzaam reizen. Leer over 10 haalbare reistips die je in de toekomst helpen met duurzaam reizen!

Zelfs voordat de pandemie globaal insloeg, was het onderwerp ‘duurzaam reizen’ al een actueel onderwerp voor de meeste reizigers. Hoewel reizen in het afgelopen jaar enorm lastig is geweest, heeft de gepauzeerde levensstijl een groei teweeggebracht ten aanzien van duurzaam reizen. Je vraagt je misschien af hoe wij van the Green Stamp in het onderwerp duurzaam reizen zijn gerold. Om dit uit te leggen, nemen wij je graag mee down the road of a memory lane.

Het begin van the Green Stamp en duurzaam reizen

Hoewel we voor dit moment al wat dingen hadden gelezen over duurzaam reizen, drong de essentie hiervan door terwijl wij een van onze wildlife partners in Bolivia bezochten in 2019. Tijdens ons bezoek aan dit prachtige natuurgebied, gered van agricultuur, leerden wij over het belang van het behoud van onze ecosystemen, de gedeelde leefgebieden en al zijn bewoners. Na deze ervaring zijn wij dieper in het onderwerp gedoken en vroegen wij ons af hoe wij onze fulltime reis-lifestyle konden veranderen binnen de vorm van duurzaam reizen. Wij hadden het idee dat er veel ruimte voor verbetering mogelijk was en dit bleek inderdaad zo te zijn! Hoewel je waarschijnlijk al vaker tips gehoord hoe het mogelijk is om duurzaam te reizen, hebben wij de 10 haalbare reistips in dit artikel verwerkt voor je!

Tips voordat je vertrekt

De eerste twee reistips die we delen over duurzaam reizen kunnen toegepast worden nog voordat je vertrekt.

#1 De eerste reistip is, naar ons idee, de makkelijkste om te implementeren. Waarom, vraag je je misschien af? Met deze reistip vervang je simpelweg je standaard reisproducten met duurzame reisproducten. Laten we deze reistip uitleggen aan de hand van een paar voorbeelden. Waarschijnlijk weet je dat het kopen van plastic waterflesjes niet heel duurzaam is tijdens het reizen. Daarom kan je een herbruikbare waterfles kopen, het liefste eentje met een filter. Op deze manier hoef je nooit meer eenmalige plastic waterflesjes te kopen tijdens het reizen. En, het leukste aan een herbruikbare waterfles met filter is dat je deze zelfs kan vullen tijdens wandelingen langs een rivier! Voor degene die denkt dat een herbruikbare waterfles duur is: heb je wel eens berekend hoeveel je per reis uitgeeft aan eenmalige plastic waterflesjes? Deze berekening zal je gedachtes doen veranderen over wat er op lange termijn duur is.

Foto: the Green Stamp

Andere reisproducten die je helpen in duurzaam reizen zijn bijvoorbeeld zonneladers en verschillende organische toiletartikelen. Heb je wel eens organische deodorant gebruikt? Of organische shampoo? Wij beloven je dat als je dit eenmaal hebt gebruikt, je nooit meer iets anders wilt. Vooral het gebruik van shampoobars heeft ons gemak in reizen enorm verbeterd. Shampoobars verbeteren niet alleen onze manier van duurzaam reizen, deze bars lekken nooit en wegen veel minder dan shampooflessen. Win-win!

#2 De tweede reistip haakt ook in op de periode ‘voor vertrek’. In alle eerlijkheid heb ik hier zelf altijd veel moeite mee wanneer ik op reis ga. Daarom moet ik mezelf hier altijd weer aan herinneren, maar ik pak LICHT. Hoe minder kilo’s je meeneemt die getransporteerd moeten worden op welke manier dan ook, hoe beter dit is in duurzaam reizen. En als extra bonus: je bespaart hier misschien nog geld mee ook! Wanneer je namelijk licht pakt, is het haalbaar te lopen naar je volgende hotel of hostel en hoef je geen bus of taxi te nemen. Ook hiervoor geldt dus dat degene die dacht dat duurzaam reizen duur is, hier misschien niet helemaal gelijk in had.

Tips voor naar je bestemming

#3 Zojuist hebben we twee reistips besproken over de voorbereidingen voor duurzaam reizen. Nu is het tijd om door te gaan naar de volgende fase van onze reis. Bij de volgende drie reistips gaan we in op hoe we onze bestemming duurzaam kunnen bereiken.De eerste reistip is er eentje waar wij super enthousiast over zijn. Ga met de trein, in plaats van het vliegtuig! Let’s repeat this: Ga met de trein! Wij hebben dit zelf gedaan afgelopen zomer en het heeft ons gelijk overtuigt dit indien mogelijk keer weer te doen. Omdat we waarschijnlijk niet hoeven uit te leggen waarom het reizen met een trein essentieel is voor duurzaam reizen, delen we liever onze ervaringen om ook jou te overtuigen! In augustus 2020 zijn wij van Amsterdam naar Innsbruck gegaan met de trein. Waar Amsterdam ons ‘thuis’ is begon de treinreis met uitzichten waar we bekend mee zijn. Al vrij snel maakten deze uitzichten plaats voor heuvels, die daarna transformeerden in bergen. We kwamen langs prachtige omgevingen zoals meren, besneeuwde bergtoppen en authentieke dorpjes. Deze ervaring heeft ons doen realiseren hoe waardevol het is om je tijd te nemen tijdens het reizen naar een nieuwe plek, omdat dit je de kans geeft meer van de verandering te genieten.

Foto: the Green Stamp

#4 Omdat we met de laatste reistip hebben geprobeerd het vanzelfsprekende niet te benadrukken, doen we dat nu lekker wel met het onderwerp CO2 uitstoot. Niet enorm sexy om hier over te praten, maar als je echt meer wilt leren over duurzaam reizen, kan dit niet ontbreken. Sommige bestemmingen kunnen simpelweg niet bereikt worden met de trein of bus, wat betekent dat we daar naartoe moeten vliegen. Dus, hoe kan je nog steeds duurzaam reizen terwijl je vliegt? Tegenwoordig bieden de meeste luchtvaartmaatschappijen je de mogelijkheid je uitstoot van een vlucht te compenseren. Door dit te doen betaal je een klein extra bedrag bij je boeking. Dit bedrag betekent niet dat je vlucht minder CO2 uitstoot. Dat gebeurt namelijk nog steeds en komt nog steeds in de atmosfeer terecht. Dit bedrag wordt echter wel gebruikt om ‘jouw deel’ CO2 uitstoot van de vlucht ergens anders te gebruiken in de wereld om het niveau van kooldioxide te verlagen. In directe zin verlaag je dus niet de CO2 uitstoot van je vlucht, maar indirect wordt het bedrag gebruikt om elders het niveau van kooldioxide te verlagen. En, naar ons idee, is deze indirecte vergoeding eentje die beter is dan helemaal niets doen.

#5 Nu we toch al in het onderwerp vliegen zitten, laten we doorpakken naar de vijfde reistip! Deze reistip heeft weinig uitleg nodig: vlieg zo direct mogelijk. Deze reistip lijkt misschien redelijk voor de hand liggend maar het heeft een enorm effect als het aankomt op duurzaam reizen.

Tips voor op de bestemming zelf

We hebben ons voorbereidt voor het duurzaam reizen en we hebben de meest duurzame manier gekozen om naar onze bestemming toe te gaan. Nu is het tijd vijf reistips te delen die je laten zien hoe duurzaam reizen werkt terwijl je op de bestemming zelf bent.

#6 Een wereld zonder Airbnb is waarschijnlijk onmogelijk voor te stellen, dus wat als we jou vertellen dat er een duurzame Airbnb is? Yes, echt waar! Ecobnb werkt met 10 duurzame criteria. Voorbeelden van deze criteria zijn dat deze accommodaties werken met 100% duurzame energie, werken met ecologische schoonmaakproducten, organische of lokale maaltijden bereiden en dat ze werken met zonnepanelen voor heet water. Zeg nou zelf, dit klinkt geweldig toch?!

#7 Voor degene die weet wat wij doen met the Green Stamp, weet dat wij een platform bieden voor ecologische wildlife projecten wereldwijd. Wij zorgen ervoor dat jij als reiziger gegarandeerd een duurzame wildlife tour boekt aangezien wij al het onderzoek al voor je hebben gedaan. Wanneer je wel zelf je een organisatie of tour wilt boeken, wil je dit nog steeds doen met de ‘duurzaam reizen’ mindset. Voordat je willekeurig een organisatie of tour kiest, doe goed onderzoek. In het volgende artikel hebben we zes tips gedeeld hoe je het beste zelf je onderzoek kunt doen. Om je alvast een van de tips mee te geven: Zorg ervoor dat tijdens je onderzoek op TripAdvisor je altijd kijkt naar de reviews met 1 of 2 sterren. Deze reviews geven je namelijk waardevolle informatie over de plek.

Foto: the Green Stamp

#8 Eten, eten, eten. Eten is met stip een van de meest authentieke manier om volledig een nieuwe plek te ontdekken. Hoe kunnen we de mindset van duurzaam reizen integreren terwijl we genieten van de lokale keuken? Iets dat direct helpt binnen duurzaam reizen en eten is om echt lokaal voedsel te eten. Deze ingrediënten zijn namelijk niet geëxporteerd en hebben daarom weinig uitstoot achter gelaten om op de bestemming terecht te komen. Daarnaast is het natuurlijk superleuk om te experimenteren met gerechten die je thuis niet geserveerd krijgt! Tot slot willen we onze gedachtes wat betreft eten binnen duurzaam reizen over vegetarisch of veganistisch eten. We weten dat het in sommige landen super lastig is om vegetarische of veganistische gerechten te bestellen, maar let’s be honest: het heeft de grootste impact wanneer het aankomt op het beschermen van onze planeet. Als je het lastig vindt volledig vegetarisch of veganistisch te eten, kan je ook een geleidelijke implementatie toepassen: begin met vegetarisch of veganistisch eten eenmaal per week. Kijk vanuit daar hoe je dit rustig kunt opbouwen.

Foto: the Green Stamp

#9 Ah ja, slow travel. Een ontzettend hip woord, maar wanneer we het hebben over duurzaam reizen ontzettend belangrijk. De reden hierachter is eigenlijk heel simpel: hoe minder je verplaatst van plaats naar plaats, hoe minder kooldioxide je in de wereld brengt. Hoewel dit reden genoeg is voor ons om te reizen volgens de slow travel methode, willen we nog een leuke bonus aanstippen. Wanneer je langzaam reist krijg je direct een meer kalme reiservaring dat er automatisch voor zorgt dat je meer tijd hebt je volledig onder te dompelen in lokale ervaringen.

#10 “Leave nothing but footprints”; een klassieke uitspraak, maar heel (heel) erg waar. Als ‘Groene Reizigers’ zullen wij nooit afval achterlaten. Daarnaast ruimen wij altijd het afval op wanneer anderen dit vergeten te doen. Op deze manier heb je indirect ook anderen met duurzaam reizen.

Wij hopen dat deze haalbare reistips voor nieuwe inspiratie en motivatie hebben gezorgd om ook in de toekomst te gaan voor duurzaam reizen!