Gastblog door Cindy van der Stee

Moshi zal niet een stad zijn wat meteen bekend in de oren klinkt, maar meer dan de moeite waard om te bezoeken. Deze stad ligt in het noorden van Tanzania, vlakbij de Keniaanse grens, waar ongeveer 185.000 mensen wonen. Vaak wordt deze stad overgeslagen en ligt de focus meer op de nabijgelegen stad Arusha. Maar het toerisme begint toch wat meer richting Moshi te groeien vanwege de fantastische ligging. Deze stad ligt namelijk aan de voet van de Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Jaarlijks vindt hier de Kilimanjaro Marathon plaats waar toeristen de hoge berg trotseren. Behalve dit geweldige uitzicht heeft Moshi nog meer te bieden, zoals de markten in Moshi Town, Materuni watervallen, koffietours en natuurlijk waar het vaak om draait in Afrika, de safaritochten. Een jeepsafari mag zeker niet ontbreken wanneer je hier bent (tip: boek deze bij Makasa Travel!). Vanuit Moshi is het ongeveer vier a vijf uur rijden om de mooiste natuurparken te bezoeken. Een overnachting is zeker aan te raden wil je de gehele Big Five spotten. Als je het mij vraagt een item wat niet op je Bucketlist mag ontbreken. Lees vooral mee voor de beste tips qua safaritocht en de must-do’s in Moshi!

#1 Bewonder Lake Manyara

Vanuit het hostel (More Than A Drop, maar daarover later meer), is het ongeveer vijf uur rijden naar dit prachtige natuurpark. Dit is een groot natuurreservaat waar het grootste gedeelte van de Big Five leeft. Dit reservaat maakt meer deel uit van de oostelijke Great Rift Valley en staat bekend om de enorme hoeveelheden trekvogels, zoal pelikanen, flamingo’s (wie wordt daar nu niet blij van) en ooievaars. Kortom, een pracht om te mogen aanschouwen. Naast alle dieren die in dit reservaat wonen, mag het er niet ontbreken aan ongerepte natuur. Baobab bomen, Sausage Tree’s, watervallen en grote plassen waar dieren in dobberen. Wanneer je het park inrijdt, word je al snel begroet door de bavianen. Deze apen zijn helemaal niet schuw en gaan graag op ontdekking. Wees dus alert! In het park zijn ongelooflijk veel diersoorten te ontdekken, zoals Timon en Pumba uit de Lion King, blue balls apen, neushoorns, buffels, leeuwen, luipaarden, en niet te vergeten olifanten. Wees voorbereid op een hoop magische momenten!

Foto: Cindy van der Stee

#2 Boek een overnachting bij Rothia Valley Tented Lodge

Rothia Valley Tented Lodge ligt in Karatu. Op de weg hier naartoe is het verstandig om je fototoestel paraat te houden vanwege al het moois wat langs de weg is te zien. De Masai komen voornamelijk in dit gebied nog veel voor. Het is een nomadisch volk die hun eeuwenoude tradities wisten te bewaren, ondanks de groeiende moderne ontwikkelingen. Het vee is erg belangrijk voor dit volk. Zij eten het vlees, drinken het bloed (ja echt!) en de melk, gebruiken de huiden voor hun huizen en de botten als gereedschap. Wanneer je dit dorp inrijdt, kun je de hutjes van de Masai zeker bewonderen. Het is ook mogelijk om op de foto te gaan, maar dat is tegen betaling. Rothia Valley Tented Lodge is opgezet door twee Nederlandse huisartsen waarvan een gedeelte van de opbrengst naar het Children’s Home gaat dat op hetzelfde terrein ligt. Tijdens je verblijf slaap je in een luxe boomhut! De hut is van alle gemakken voorzien, elektriciteit, een warme douche en een fantastisch uitzicht over de vallei.

Foto: Cindy van der Stee

#3 Bezoek Ngorongoro Crater

Deze krater wordt gezien als het achtste wereldwonder en mag dan ook zeker niet ontbreken in je reisplan. De volledige Big Five is hier terug te vinden en te bewonderen. Fototoestel dus weer in de aanslag. De krater is ongeveer twee tot drie miljoen jaar geleden ontstaan en heeft haar naam te danken aan een bijzonder geluid. Wanneer de herders hun schapen aanstuurden, en hun bel op en neer zwengelde, ontstond een bepaald geluid wat klonk als “ngorongoro” “ngorongoro”. Bij deze dus de verklaring van de naam. Verder is het geweldig uitgestrekt gebied waar je uren in rondrijdt, turend en loerend om de wilde dieren te aanschouwen. “Hakuna Matata!”

Foto: Cindy van der Stee

#4 Struin door Moshi Old Town Square

Moshi staat vooral bekend om zijn koffieboerderijen en veilingen. Veel toeristen komen echter naar Moshi voor de Kilimanjaro om deze te bewonderen of te beklimmen. Moshi is maar een kleine stad waar de markt een centrale rol speelt. Met een bagagi (tuk-tuk) sta je heel snel in het centrum om dit allemaal te bewonderen. Je betaalt ongeveer 4000 shilling (ongeveer €1.80). Om een goed beeld te krijgen van de stad is het mogelijk om een gids in te huren die met je meegaat op pad. Ongeveer voor 25€ ga je samen zo’n 3 uur de stad verkennen met de leukste plekken waar de locals zich ook bevinden. Een gids kan meestal wel geregeld worden vanuit  het hostel of hotel. Allereerst gingen wij naar de lokale markt. Op deze markt worden allerlei verse producten verkocht en op de weg er naartoe wordt eigenlijk ook van alles langs de weg verkocht. Je ziet hier ook de meest bizarre zaken voorbij komen, zoals: doodskisten (ja echt!), koelkasten, bedden, maar natuurlijk ook een hoop groenten en fruit. Het is belangrijk om niet al te toeristisch naar de markt te gaan, als in geen hele korte broek of iets zonder een mouw. Vanuit de cultuur wordt dit als respectloos beschouwd. Goed om van te voren rekening mee te houden, scheelt weer een hoop ongemakkelijke situaties!

Foto: Cindy van der Stee

Hou rekening met kleding

De markt zelf heeft een overweldigende indruk op ons gemaakt. Het was letterlijk glibberen en glijden tussen de smalle steegjes om alle producten te bewonderen. Via de gids kregen wij terug te horen dat de mensen het zo fijn vonden dat wij rekening hadden gehouden met onze kleding. Zij een glimlach, voor ons een kleine moeite! Voor die glimlach zijn de locals ook niet te beroerd om deze op de foto te zetten. Hier staat wel een klein prijsje tegenover of natuurlijk het afnemen van een product. Meteen een goede reden om alle soorten bananen uit te proberen die in allerlei kleuren voorbij komen.

Het railwaystation in Moshi

Tijdens de stadstour kom je ook langs het oude treinstation. Dit is het eerste treinstation wat in Tanzania is aangelegd. Vanuit hier loop je langs het treinstation en zie je meteen wat tentjes om een drankje te doen. Ga hier lekker tussen de locals zitten en bestel een koud drankje. Zij vinden het erg gezellig om samen een praatje te maken en dit is ook meteen een mooie kans om meer over Moshi te weten te komen.

Foto: Cindy van der Stee

De Moskee

Zelf hebben wij de Moskee niet van binnen bezocht, maar deze is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Het is in ieder geval mooi om te zien dat er verschillende geloofsovertuigingen naast- en met elkaar leven. De Hindu-tempel staat namelijk een paar straten verderop.

Foto: Cindy van der Stee

#5 Boek je verblijf bij More than a Drop and go Vegan!

Het hostel waar wij verbleven heet ‘More than a Drop’ en zit letterlijk tegenover de Kilimanjaro, dus elke ochtend een fantastisch uitzicht gegarandeerd. Binnen het hostel heb je ook de mogelijkheid om een huis te huren, dus gezinnen kunnen hier ook zeker terecht. Wij hadden dit ook gedaan en het huis was van alle gemakken voorzien. Dit verblijf wordt alleen door vrouwen gerund, dus dat maakt het zeker uniek. De hostels en hotels worden wel beveiligd door de mannen in Moshi. De vrouwen die hier wonen zijn van verschillende leeftijden en zijn helaas op jonge leeftijd of wees geworden of om andere redenen hier terecht gekomen. Zij krijgen hier scholing en leren meteen het vak, zodat zij een kans hebben binnen het toerisme of de horecasector.

Foto: Cindy van der Stee

Geniet van heerlijke maaltijden

Je kan hier elke dag heerlijk ontbijten, lunchen of dineren. De meisjes verzorgen de maaltijden die op eigen grond worden verbouwd. Gezonder kan niet, alles is namelijk vegan of vegetarisch. Verder zijn de meisjes en vrouwen echt heel zorgzaam, meedenkend en lief! Het is dan ook een top-locatie om hier te verblijven. Wij hebben hier dan ook tien dagen ultiem genoten in Moshi! Zoals ze in het Swahili zeggen; “Kwaheri Tanzania, assante sana!” (Vaarwel, heel erg bedankt).

Foto: Cindy van der Stee

Vergeet trouwens niet dat Tanzania net naast Zanzibar ligt, dus vanuit hier de perfect uitvalsbasis naar zon, zee en strand. Verder hebben wij nog een week in het ziekenhuis gewerkt in Moshi. Mocht je de ambitie hebben, zijn vrijwilligers vaak welkom!

Over Cindy:

Cindy is een echte Bourgondiër uit Breda (wel met Surinaamse roots) met een soft-spot in het hart voor verre reizen en stedentrips. In haar vrije tijd is zij het liefst bezig om uit te stippelen waar de volgende reis naartoe gaat en fotografie. Ook lekkere wandelingen op het strand of in de natuur mogen niet ontbreken. En tegen een hapje, drankje of dansje in de kroeg met vrienden of familie wordt ook zeker geen nee tegen gezegd! Ze werkt als orthopedagoog binnen de gehandicaptenzorg en is afgestudeerd in de gedragswetenschappen. Mocht je haar willen volgen op Facebook of Instagram, dan bij deze uitgenodigd!

Ben je benieuwd naar andere bijzondere bestemmingen in Afrika? Lees dan ook zeker De ultieme São Tomé reisgids: Een onbekende bestemming.