travel-with-van-gogh-nationaal-park

Als natuurliefhebber en kunstliefhebber was ik ontzettend enthousiast toen ik hoorde over de Van Gogh NP instameet die Honeyguide en Visit Brabant samen organiseren. Tijdens deze meet-up instameet ging ik samen met een groep Instagrammers op pad om verschillende natuurgebieden en plekken die onder één nieuwe naam vallen te ontdekken: Van Gogh Nationaal Park. Terwijl ik vanaf Breda richting de Oude Buisse Heide rij, wordt het landschap steeds landelijker. Hier bevindt zich een van de plekken waar Vincent van Gogh zich liet inspireren door het Brabantse landschap.

We beginnen gezamenlijk met een ontbijt

Ik kom aan bij de Angorahoeve, waar alles voor ons klaar staat voor een ontbijt. De groep is compleet en voor we op pad gaan vullen we nog even onze maagjes. Na een goed ontbijt is het tijd om te starten met de wandeltocht door de Oude Buisse Heide. Boswachter Frans neemt ons mee en laat ons kennismaken met het diverse gebied. Schrijfster en politica Henriette Roland Holst schonk de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten. In het bos kom je diverse gedichten van haar tegen.

Tijdens de wandeling vertelt hij allerlei leuke weetjes waaronder alle ins en outs van de tonderzwam. Zo leert hij ons dat de tonderzwam ontzettend hard en sterk is en gewoon aangeraakt kan worden. Ook weet hij te vertellen dat deze bijzondere zwam vroeger werd gebruikt om vuur te maken en dat je net zoals bij een boom kan zien aan de ringen hoe oud de zwam is.

Het is ontzettend leuk om iedereen creatief bezig te zien terwijl we door het gebied wandelen. Iedereen gaat meteen aan als we bij een waterrijke stukje komen waar een prachtige weerspiegeling in het water is te zien.

Het Vincent van GoghHuis in Zundert

Onze volgende stop is het Vincent van GoghHuis in Zundert. Hier horen we het verhaal dat Van Gogh en zijn familie in verbinding brengt met Zundert. Op het plein voor het huis is een prachtig portret van Vincent afgebeeld die we op de dronebeelden bewonderen. In Zundert vind je ook het kerkje waar de vader van Vincent van Gogh preekte en op de begraafplaats ligt zijn oudere broer begraven. Van Gogh leefde de eerste 10 jaar van zijn leven in Zundert en groeide hier dus grotendeels op.

Weetje: Wist je dat Vincent van Gogh een oudere broer had die dezelfde naam had maar al jong stierf?

Een gezellige lunch met streekproducten

Vervolgens was het tijd om te lunchen bij de Menmoerhoeve. Het restaurant had een gezellige uitstraling en serveerde verse lokale producten, waaronder groenten en fruit uit eigen tuin. Het is fijn om even bij te komen na een ochtend wandelen en weer nieuwe energie te krijgen voor het tweede bijzondere gebied dat ons te wachten staat van het Van Gogh Nationaal Park.

Op ontdekking in de Pannehoef

Na de lunch gaan we op pad in natuurgebied De Pannehoef met Boswachter Kelly. Hier start de wandeling met een uitgebreide photoshoot bij de Drentse schaapjes want wat zijn ze schattig! De Pannehoef is een totaal ander gebied dan de Oude Buisse Weide. In het diverse gebied wisselen bossen en vennen elkaar af. Iedereen is super enthousiast en grijpt zijn camera om de mooiste plaatjes vast te leggen. Hierdoor duurt elke wandeling net wat langer dan je zou denken. Maar hé, dat is de opoffering die je moet maken als je met alleen maar fotografen op pad gaat 😉.

Het is zeker een aanrader om samen met een boswachter het gebied te verkennen en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Tijdens deze instameet kwam ik er ook achter dat het Van Gogh Nationaal Park nog volop in ontwikkeling is en dat er in de toekomst nog meer valt te beleven.

Tijd om een succesvolle instameet te vieren

Het is tijd voor een gezellige afsluitende borrel om deze succesvolle instameet te vieren! De Angorahoeve is de perfecte locatie om samen te komen en te genieten van een drankje en hapje. Terwijl iedereen een lekker drankje inschenkt, kijken we met hongerige blikken naar de goedgevulde borrelplank. We genieten nog een keer met elkaar van een sfeervol moment.

Na de borrel stap ik in een volgeladen auto en zet ik een aantal Instagrammers af op het station van Breda. Ik kijk terug naar een ontzettende leuke dag in de Brabantse natuur. Van Gogh Nationaal Park is een bijzonder plekje dichtbij huis en ik zal hier zeker nog vaker te vinden zijn!