In 2017 kreeg ik de kans om voor mijn afstudeeronderzoek voor enkele maanden naar het onbekende São Tomé te verhuizen. Een ontzettend grote kans die ik met beide handen aangreep en waarvan ik nog geen moment spijt heb gehad. Na vele bestemmingen te hebben bezocht, durf ik nog steeds te zeggen dat het Afrikaanse eiland São Tomé de meest unieke, onbekende en mooie bestemming is, die ik ooit heb bezocht! Dit ongerepte eiland is nog niet aangetast door toerisme en dat maakt het extra bijzonder! In dit blog vertel ik jullie alles wat je moet weten als je São Tomé graag wilt bezoeken!

Algemene informatie over São Tomé

#1 Een onbekende bestemming: São Tomé

Als ik mensen in mijn omgeving vertel over mijn avonturen op São Tomé, krijg ik meestal eerst een vragende blik en vervolgens de vraag: Waar ligt dat? Toen ik tijdens mijn studie in aanmerking kwam met dit eiland, had ik er zelf ook nog nooit van gehoord! Mezelf voorbereiden op een onbekende bestemming was dan ook de eerste uitdaging!

#2 Waar ligt São Tomé?

Ik zal jullie eerst wat meer informatie geven over deze plek. São Tomé is onderdeel van twee eilanden die samen het kleinste Afrikaanse land vormen: São Tomé en Príncipe. Deze twee eilanden liggen voor de westkust van Afrika in de Golf van Guinee. São Tomé is het grootste eiland van deze onbekende archipel. Op deze unieke en onbekende bestemming komt echt toerisme, laat staan massatoerisme, nog amper voor. Het pure en authentieke van de bestemming is ook meteen wat mij zo erg aanspreekt. Het eiland bestaat voor 30% uit tropisch regenwoud en wordt omringd door prachtige zandstranden en een helder blauwe zee waar zeeschildpadden, roggen en diverse soorten haaien leven.

#3 Een oude Portugese kolonie

Als oude kolonie van Portugal zijn er nog veel Portugezen invloeden te vinden op het eiland. Zo wordt er Portugees gesproken door de lokale bevolking. Ook is het mogelijk om oude plantages te bezoeken die nog verspreid over het eiland te vinden zijn. Tijdens mijn verblijf merkte ik dat veel gebeurtenissen rondom het koloniale verleden nog erg vers zijn. Dat is ook niet zo gek aangezien São Tomé en Príncipe pas in 1975 onafhankelijk van Portugal werden. De oude plantages vormen nu vaak een belangrijk element in de dorpen van communities en geven een goede weergaven van het verleden. Ondanks de ingrijpende geschiedenis die verbonden is aan deze plantages, zijn ze zeker de moeite waard om te bezoeken.

Op deze plattegrond worden alle plekken die ik benoem in het blog weergeven:

De 4 mooiste plantages op deze onbekende bestemming

Tijdens mijn verblijf op São Tomé heb ik veel verschillende plantages bezocht. Ik heb een lijstje opgesteld met mijn vier favorieten die je zeker moet bezoeken als je naar deze onbekende bestemming gaat en grote indruk op mij hebben gemaakt:

#1 Roça Agostinho Neto

Agostinho Neto is de grootste plantage die ik bezocht heb tijdens mijn verblijf. De oude plantage is niet meer in gebruik maar de belangrijkste gebouwen en plekken worden nog steeds bezocht. Vooral de grote weg die omhoog loopt naar het oude ziekenhuis vond ik erg indrukwekkend. Op de plantage wordt een restaurantje gerund door een behulpzame en vriendelijke familie. Je kan niet elke dag zeggen dat je een frisje op het terras van een oude plantage op São Tomé hebt gedronken!

#2 Roça Bela Vista

Mijn ervaring op Roça Bela Vista is er zeker een om niet te vergeten. Deze oude roça is niet meer in gebruik maar nog wel in goede staat. Bij aankomst werd ik ontvangen door een groep kinderen die mij een rondleiding over de plantage gaven. Hierbij kreeg ik ook meteen een rondleiding langs de woningen en door het dagelijkse leven van deze ontzettend gastvrije community. Bij vertrek kreeg ik nog een bijzondere, vers geplukte vrucht mee naar huis, waarvan ik later ontdekte dat het soursop fruit werd genoemd. Een prachtige ervaring die ik nooit zal vergeten!

#3 Roça Sao Joao de Angolares

Deze roça is zeker uniek omdat er een restaurant en verblijfsaccommodatie van is gemaakt. De eigenaar van deze plantage is Chef João Carlos Silva. Hij is een geweldige kok en maakt gebruik van veel ingrediënten die op São Tomé groeien in zijn gerechten. De diners die hij samenstelt van tussen de negen en elf gangen zijn een lust voor het oog en echte smaaksensatie. Naast het overheerlijke eten, is de oude plantage ook een erg mooie plek om gewoon een tijdje door te brengen.

#4 Monte Café

Bij Monte Café heb ik het allerlekkerste kopje koffie ooit op! Op de plantage van Monte Café wordt nog steeds koffie verbouwd en ook verkocht. Het is mogelijk om deze overheerlijke koffie te kopen in zakjes en zoals ik ook heb gedaan, te proeven in het restaurantje.

Schildpadden uitzetten op het strand

Deze onbekende bestemming vormt voor wel vijf verschillende soorten schilpadden een populaire broedplek. Echter zijn er op São Tomé veel straathonden die de nesten met eieren op graven. Hierdoor krijgen veel schilpadden geen kans. Daarom is een speciaal programma opgestart genaamd Programa Tatô. Via dit programma worden de eieren opgegraven en in speciale, veilige gebieden weer ingegraven. Zodra de eieren uitkomen, worden de baby schildpadden weer uitgezet op het strand waar ze ook gevonden zijn. Dankzij dit bijzondere initiatief overleven veel meer schildpadden.

#1 Bezoek Casa Tatô

In Morro Peixe vind je een ontzettend leuk museum over het zeeleven rondom São Tomé, genaamd Casa Tatô. In dit museum(pje) wordt op een leuke manier uitgelegd wat er allemaal speelt in de diepe wateren rondom het tropische eiland. Door dit museum te bezoeken, steun je ook meteen de lokale bevolking. Verwacht er niet te veel van want het is echt kleinschalig maar desondanks de moeite waard! Ook dient het museum als uitvalbasis van Programa Tatô.

#2 Zelf schilpadden uitzetten

Ik vind het werk dat Programa Tatô doet echt ontzettend goed en je kan zelf ook helpen met het uitzetten van de schildpadjes! Als je een donatie van omgerekend ongeveer €20-, betaald, mag je met de lokale bevolking mee om de pasgeboren schilpadden uit te zetten op het strand. Ik heb zelf geen moment getwijfeld om dit te doen. Het bedrag dat je betaald, helpt het programma om dit goede werk uit te kunnen blijven voeren en daarnaast is het ook een ongelofelijke ervaring. Zo heb ik mogen helpen met ruim 100 schildpadjes uitzetten! Echt een ervaring om nooit te vergeten!

Bounty eiland llhéu das Rolas

São Tomé is al een groot paradijselijk bounty eiland op zich, maar voor het echte bounty gevoel moet je zeker naar het kleine eilandje llhéu das Rolas dat dichtbij het zuidelijkste puntje van São Tomé ligt. Vanaf de hoofdstad van São Tomé is het ongeveer twee uur rijden naar het zuiden. Het eiland is niet groot maar dankzij de vaak onverharde wegen, kan je niet te hard rijden. Ondanks dat je twee uur in de auto zit, zal je echt genieten van de prachtige route. Met verzichten over een helderblauwe zee en verschillende wegen dwars door het groene regenwoud, leer je het eiland op zijn mooist kennen.

#1 Rij lang Pico Cão Grande

Als je richting het zuiden van het eiland rijdt, is het zeker de moeite waar om ook vulkaan Pico Cão Grande te bewonderen. Deze futuristisch uitziende vulkaan is een landmark van São Tomé en ook echt de moeite waard om te zien. Je komt er praktisch voorbij dus echt ver hoef je zeker niet van de route af te wijken om toch een perfecte foto te maken.

#2 De overzocht vanaf Porto Alegre

Er is nog steeds veel armoede op São Tomé. Dit is ook goed te zien als je bij het eindpunt van de weg aankomt bij het vissersdorpje Porto Alegre. Er staan kleine houten huisjes, de weg bestaat uit modder en steen en mensen leven voornamelijk op straat. Wel verdienen ze in dit dorpje wat geld aan de visserij en aan de overtochten die zij zelfstandig organiseren richting llhéu das Rolas. Het is mogelijk om in de hoofdstad een volledige georganiseerde tour bij een van de resorts te boeken, maar ik kan jullie verzekeren dat dit niet net zo leuk is als mijn boottochtje vanuit Porto Alegre. Een overtocht kost hier omgerekend €8-, en het geld komt direct bij de community terecht.

#3 llhéu das Rolas

Een boottocht van 20 minuten is niks tegenover de pracht en praal van llhéu das Rolas. Het eiland heeft lichte zandstranden, omringd door palmbomen en extreem helder blauw water. Een dagje relaxen op deze stranden mag daarom ook zeker niet ontbreken als je São Tomé bezoekt. Een andere toffe activiteit is de wandeling naar de equator lijn die op een heuvel ligt. Het uitzicht over de felblauwe zee vanaf dit monument is alleen al de klim waard. Op de grond ligt een mozaïek van de wereldbol ter symbolisering van de evenaar die precies over dit punt loopt.

Waarom deze onbekende bestemming zeker niet op je bucketlist mag ontbreken

Ik kan eindeloos doorgaan over São Tomé maar wil nog een paar punten benoemen die tijdens mijn verblijf op dit unieke eiland zeker opvielen.

#1 De bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam

Vanaf het moment dat ik aankwam op deze onbekende bestemming heb ik mij thuis gevoeld op São Tomé, dit is volledig te danken aan de vriendelijke bevolking. De Santomezen zijn vrolijke en extreem behulpzame mensen. Op de eerste dag kreeg ik een lekke band en werd meteen geholpen door voorbijgangers. Ondanks dat de bevolking arm is, zijn ze erg vrijgevig. Iets waar wij allemaal veel van kunnen leren.

#2 Reizen op São Tomé is goedkoop

Vliegtickets naar São Tomé zijn vrij prijzig maar het leven op São Tomé is echt ontzettend goedkoop. Het land is nog niet toeristisch ontwikkelt en daarom zijn er nog weinig plekken waar entree voor gevraagd wordt. De oude plantages zijn allemaal gratis te bezoeken en voor geen enkel strand wordt entree geld gevraagd. Ook is buiten de deur eten en drinken erg betaalbaar!

#3 São Tomé is een veilig eiland

Er zijn veel oordelen dat reizen naar Afrika onveilig is, maar dit gaat zeker niet op als we naar São Tomé kijken. Tijdens mijn verblijf van enkele maanden heb ik mij niet een keer onveilig gevoeld en op elke plek die ik bezocht, voelde ik me welkom.

#4 São Tomé biedt een pure ervaring weg van de massa

Iets wat tegenwoordig ontzettend zeldzaam is, maar op São Tomé kom je nog bijna geen andere toeristen tegen. Het eiland is geen bestemming voor massatoerisme en staat echt nog in de kinderschoenen als we kijken naar toeristische ontwikkelingen. Het eiland is puur en ongerept en maakt het daarom een van de mooiste plekken die ik ooit bezocht heb!

Hopelijk krijgen jullie, net zoals ik, ooit de kans om deze onbekende maar geweldige bestemming te bezoeken! Ik beloof je dat São Tomé je zeker niet teleurstelt!

Lees ook mijn blog met 8 redenen waarom je São Tomé moeten bezoeken!