Gastblog door de redactie van Honeyguide

Ik trek mijn schoenen uit en ga verder op blote voeten. Terwijl het gras tussen mijn tenen kriebelt, voel ik de ultieme vrijheid. Een vlinder fladdert langs en ik zie een bij landen op een roze Gerbera. Turend tussen de planten spot ik een rups. Daar sta ik dan, geëmotioneerd door de natuur in een vlindertuin in Amsterdam of all places. Mot in Mokum blijkt een plek als geen ander.  

Aangekomen op de parkeerplaats van stadslandbouwproject Noordoogst in Amsterdam-Noord, ben ik de snelweg waar ik net nog overheen reed, al snel weer vergeten. In deze groene oase net buiten de stad, lijkt enkel natuur en positiviteit ertoe te doen.  

Op dit terrein vol natuurlijke initiatieven, staat de expeditietrailer van Mot in Mokum waar ik samen met een vriendin de nacht door ga brengen. Kleurrijke bloemen omsluiten het pad dat ons naar de ingang leidt.

Een vlindertuin onder de rook van Amsterdam

Dromen waarmaken

‘’Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan het liefste doen?’’ was de vraag die Nicky’s leven veranderde tijdens een avond op het terras. Hij is sinds een aantal jaar de eigenaar van Mot in Mokum. Van kinds af aan was hij in de weer met insecten en de natuur. Zijn vrienden verbaasde zich dan ook niet over Nicky’s antwoord op de vraag: ‘’Dan zou ik een vlindertuin in Amsterdam beginnen.’’

Een onderzoek over de achteruitgang van insectenpopulaties gaf de doorslag. Het onderzoek toonde aan dat in de afgelopen 30 jaar maar liefst 70% van de vliegende insecten verdwenen is. Een zorgwekkend gegeven. Nicky vertelt: “Ik heb letterlijk het verval meegemaakt. Voor elke vlinder die je nu ziet, had je er vroeger vier meer. Men vraagt zich wel eens af wat voor functie vlinders dan hebben, want je ziet altijd alleen maar berichten over bijen. Maar als er geen vlinders meer zijn, hebben we ook geen rupsen meer en kunnen vogels niet meer eten. Veel mensen zien de noodzaak niet om deze insecten te beschermen, maar zonder hen is de balans in de natuur compleet verstoord. Toen ik dit besefte, ben ik gaan uitzoeken wat je voor vlinders kunt doen.”

Zes jaar geleden kwam zijn droom uit met de vlindertuin op het terrein van Noordoogst in Amsterdam. “Je hoort alleen maar dat je gewoon meer bloemen moet planten, maar dat is het antwoord niet. Wel vond ik veel andere antwoorden, daar heb ik deze plek omheen bedacht.”

Op expeditie in Amsterdam-Noord

De vlindertuin vanuit de kas

Na een aantal ideeën bedacht Nicky hoe zijn droom er dan uit zou moeten zien. Al snel vond hij het antwoord: de mens in de kas en de vlinders buiten in de vlindertuin. Precies andersom dan in de meeste vlindertuinen.

De kas is ingestoken als expeditietrailer, uitgerust met observatie apparatuur, boekjes en posters. Alles wat je nodig hebt om te leren over de rupsen en vlinders.

De binnenkant van de trailer bestaat uit een toilet, keukenblok, bank en een bed. Simpel, maar genoeg. Door de vele ramen in de trailer kun je de vlindertuin van alle kanten bewonderen. De zijdeur brengt je naar het privé terras. Een heerlijk plekje midden in de vlindertuin. Weet je wat je nog meer vindt in de tuin? De douche! Als je goed kijkt zie je ‘m tussen het hoge gras uitsteken.

Nicky vertelt: “We zijn opgevoed met tuinieren: dat plantje moet daar en dat plantje moet daar. De rest haal je weg want dat heb je niet bedacht. Ook de parken in Nederland zijn een grote kaalslag met gemillimeterd gras en geplante bomen. Het grappige is dat mensen de vlindertuin vaak echt als een oase zien, terwijl het eigenlijk gewoon een kwestie is van de natuur z’n gang laten gaan. Het enige onderhoud dat ik heb, is het behouden van de paden en in juli – als de vlinders uit de pop zijn – knip ik het veld bij zodat de biodiversiteit blijft bestaan.”

Na een heerlijke avond in de tuin voor de expeditietrailer, kruipen we in bed. De geluiden van de natuur sussen ons rustig in slaap. Al vroeg prikken de eerst zonnestralen door de ramen heen en we ontwaken samen met de natuur op deze nieuwe dag. Ik gooi de deuren naar het terras open en sta meteen weer met mijn voeten in het gras. Een bij zoemt langs, vogels fluiten hoog in de bomen en wat vlinders doen zich te goed aan een stukje fruit in de tuin. Vrede op aarde.

Na wat wikken en wegen sla ik een handdoek om me heen en met grote stappen baan ik me een weg door het hoge gras richting onze douche. Zodra ik de kraan open draai, raken de frisse stralen mijn huid. De eerste paar seconden zijn even slikken, maar al gauw trekt er een energiek gevoel door mijn lichaam. Ik voel me herboren. De dag kan beginnen.

(H)eerlijk eten en buitengewoon drinken

Stadslandbouwproject Noordoogst

Al slenterend over het terrein van Mot in Mokum, ontdekken we het ene leuke plekje na het andere. Als eerst komen we Rookt Amsterdam tegen. Een ambachtelijke rokerij met de lekkerste delicatessen. Wat dacht je bijvoorbeeld van uien voor een verse chutney of een vers gerookte paling. Of je nou veganist, vegetariër of bourgondiër bent, hier vind je heerlijke lekkernijen.

Wanneer we iets verder lopen, treffen we de Tuin van Eten aan. Een vegetarisch afhaaltentje waar altijd alles vers bereid wordt en alle groentes en kruiden uit eigen moestuin worden gehaald. Je kunt wel stellen dat alle gerechten hier met veel liefde en zorg worden bereid. Elke week maken ze één uitgebreide maaltijd of een gezonde snack, perfect voor wanneer je bij Mot in Mokum verblijft.

Aan de andere kant van het terrein vinden we Stadswijngaard NO Chateau Amsterdam. Hier staat het maken van wijn en het samenbrengen van bezoekers centraal. Ook vind je hier de Friekens Brouwerij, een plek waar ze puur, ecologisch en duurzaam bier brouwen. Kijk, daar houden we van!

Het is lastig kiezen met zoveel fijne eetplekjes in de buurt. Uiteindelijk kiezen we voor restaurant POF, boven de Friekens Brouwerij. Alle gerechten worden gemaakt met lokale ingrediënten uit de omgeving en verschillende groentes worden gepoft voor een bijzondere smaakexplosie.

Op de menukaart staan naast homemade limonade-frisdranken, ook lokale wijnen en bieren, zoals Friekens bier waarvan ik er één bestel. We settelen ons op het terras en na een tijdje komt de zon tevoorschijn. Uitkijkend over de stadswijngaard geniet ik van mijn biertje genaamd ‘The Bright Side’. Zomaar heb ik een op en top vakantiegevoel te pakken.

Het weekend zit erop en het is helaas tijd om uit te checken. Nog even sta ik in gedachten verzonken in de bloemenzee van de vlindertuin. Mijn blote voeten in het gras. Wat een unieke, educatieve plek is Mot in Mokum. Hier voelde ik me vrij en leerde ik alles over vlinders en andere insecten en hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn. Bij thuiskomst duik ik mijn tuin in en ben ik blij om hier en daar wat rupsenvraat te spotten. Alle insecten zijn welkom in mijn Bredase stadstuin. Ik ontvang ze met open armen!

Over Honeyguide:

Dit gastblog werd geschreven door de redactie van Honeyguide, hét inspiratieplatform voor bijzonder en bewust reizen in Nederland. Op de website www.heyhoneyguide.com verzamelen zij de leukste verborgen parels en belevenissen in eigen land. Zo inspireert Honeyguide jou om buiten de gebaande paden te treden en jouw vrije tijd te verrijken met de mooiste avonturen om de hoek.