Barcelona is natuurlijk de eerste stad waar je aan denkt wanneer over Catalaanse steden wordt gesproken. Maar wanneer je deze Spaanse streek bezoekt, zijn er nog een aantal andere prachtige steden die ook het bezoeken waard zijn. Op een steenworp afstand van Barcelona vind je drie minder bekende steden. In deze steden kun je zowel als strandliefhebber, cultuursnuiver en foodie goed uit de voeten! Viva Cataluña!

1. Cambrils

Cambrils mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Ik heb hier veel zomers doorgebracht en heb veel goede herinneringen aan dit sfeervolle stadje. Wat ik zo leuk aan Cambrils vind, is dat de stad uit twee delen bestaat: het historische en moderne Cambrils. Beide delen zijn erg de moeite waard om te bezoeken! Om het echte Spaanse sfeertje te proeven is het historische Cambrils een must om te zien. Plan vooral je bezoek in op de dag dat er een markt is (dit is altijd op woensdagochtend). Op de markt kun je typische Spaanse kruiden, olijven en honing kopen.

Mocht je geen markt-liefhebber zijn en zoek je liever de rust op, dan heeft het stadje zelf genoeg te bieden. In de straatjes van het historische Cambrils is niks van de drukte van de markt te merken. Hier is het soms zo rustig dat de tijd stil lijkt te staan. In de smalle straatjes waar balkons vol bloempotjes en waslijnen hangen, word je beschermt tegen de felle zon.

Het leuke aan het historische Cambrils is dat het niet uitmaakt welk straatje je kiest, je komt altijd bij een oud pleintje uit. Hier vind je een aantal leuke winkeltjes en verschillende mogelijkheden om een echt Spaanse Cortado te drinken.

Het moderne gedeelte van Cambrils ligt recht aan zee. Hier vind je zowel toeristische winkeltjes als echte Spaanse boetiekjes. Als je richting de haven loopt, heb je een prachtig uitzicht op zee. Het is mogelijk om met een catamaran een dagtocht te maken vanuit de haven van Cambrils. Dit is zeker een aanrader als je de kustlijn vanaf het water wilt bekijken.

2. Reus

De tweede stad die zeker niet aan dit lijstje mag ontbreken is Reus. Reus ligt niet aan zee, maar ondanks dat is er genoeg te zien. De stad heeft prachtige architectuur en beschikt over een eigen luchthaven waardoor het eenvoudig te bereiken is. Vanaf het vliegveld van Reus kun je makkelijk een bus of taxi richting Cambrils, Tarragona en het centrum van Reus nemen.

Reus is de plaats waar de beroemde architect Gaudí opgroeide als kind. Er is dan ook een museum, genaamd het Gaudí Centrum, in de stad te vinden. In dit museum wordt verteld over het leven van Gaudí en is het mogelijk diverse kunstwerken van hem te bewonderen. Als groot Gaudí fan vond ik het erg de moeite waard om dit museum te bezoeken! Schuin tegenover het Gaudí Centrum is het prachtige Casa Navàs te bewonderen. Dit gebouw is enkele jaren geleden gerenoveerd in de oude stijl. Het gebouw vormt een echte blikvanger op het plein.

3. Tarragona

De laatste bestemming op het lijstje heeft mij erg verrast. In Tarragona is zowel indrukwekkende architectuur als geschiedenis te vinden.
De stad is vroeger in handen geweest van de Romeinen. Dit is nog goed terug te zien aan het Amfitheater van Tarraco dat midden in het centrum aan zee ligt. Wat ik het bizarre vind, is dat het theater in het midden van de moderne tijd ligt, naast een spoorlijn en omringd door de nodige hoogbouw.

Tarragona ligt recht aan zee. In tegenstelling tot de stranden bij Cambrils, heeft deze stad veel rotsen aan de kust. Als je vanuit het centrum richting de wijk La Mora rijdt, kom je bij een prachtig stuk natuur. Hier kun je de rotskust goed bewonderen. Hier vind je het op de rotsen gelegen kasteel de Tamarit. Kasteel de Tamarit is een erg mooie bezienswaardigheid om de reis mee af te sluiten!